بامیلو برای تمام ایران: استان آذربایجان غربی

ساخت وبلاگ

آذربایجان غربی به دلیل هم مرز بودن با ترکیه به لحاظ اقتصادی اهمیت بالایی برای کشور دارد. مردم این استان به زبان های آذری و کردی صحبت می کنند. در ادامه مهم ترین جاذبه های گردشگری استان آذربایجان غربی را به اختصار عنوان می کنیم.

دریاچه ارومیه

استان آذربایجان غربی دریاچه ارومیه

مساحت دریاچه ارومیه در تابستان ۲۰۱۵ حدود شش هزار کیلومتر مربع بود که در ردیف بیست و پنجمین دریاچه بزرگ دنیا از نظر مساحت قرار می گیرد. دریاچه ارومیه، بزرگ ترین دریاچه داخلی ایران، بزرگ ترین دریاچه آب شور در خاور میانه، و ششمین دریاچه بزرگ آب شور دنیا است.

این دریاچه از اواسط دهه ۸۰ شروع به خشک شدن کرد و امروزه در خطر خشک شدن کامل قرار دارد. بررسی تصاویر ماهواره ای نشان می دهد که در سال ۲۰۱۵، این دریاچه ۸۸ درصد مساحت خود را از دست داده است.

دلایل بسیاری برای خشک شدن دریاچه ارومیه ذکر شده است. تحقیق جدیدی توسط چند تن از محققان در آمریکای شمالی نشان می دهد که خشک سالی تنها باعث کاهش ۵ درصدی بارش در حوزه آبریز دریاچه شده و عوامل انسانی شامل پروژه های جاه طلبانه توسعه اقتصادی-آبی به همراه ساخت بزرگراه ۱۵ کیلومتری بر روی دریاچه با دریچه کوچک ۱/۲ کیلومتری وضعیت دریاچه را به بحران کشانیده است.

تا سال ۲۰۱۲ بیش از ۲۰۰ سد بر روی رودخانه های حوزه آبریز دریاچه در مرحله آماده بهره برداری، یا پایان مراحل طراحی بودند.

تخت سلیمان

استان آذربایجان غربی : تخت سلیمان

تخت سلیمان (یا آتشکده آذرگُشنَسب) نام محوطه ی تاریخی بزرگی در ۴۲ کیلومتری شمال شرقی شهرستان تکاب است. تخت سلیمان بزرگ ترین مرکز آموزشی، مذهبی، اجتماعی و عبادتگاه ایرانیان در قبل از اسلام بشمار می رفت؛ اما در سال ۶۲۴ میلادی و در حمله هراکلیوس، امپراتور رومیان، به ایران تخریب شد.

مجموعه بناهای تاریخی در تخت سلیمان در اطراف چشمه رسوبی ساخته شده است. آب این چشمه از عمق بیش از ۱۲۰ متری از درون زمین به سطح می آید و به زمین های اطراف می ریزد. آب دارای املاح زیادی است که آن را برای آشامیدن و کشاورزی نامناسب کرده است. بر خلاف تصور همگان، این یک دریاچه نبوده و هیچ آبی به آن نمی ریزد. رسوب های حاصل از این املاح طی قرن ها، لبه چشمه را شکل داده و متغیر کرده است.

آثار و بناهای دوره های اشکانیان، ساسانی و ایلخانان مغول در این محل یافت شده است. مهم ترین آثار به جا مانده آن آتشکده و تالارهای دوره ساسانی است. برخی آثار ساسانی دیگر نیز در کوه بلقیس و زندان سلیمان در نزدیکی تخت سلیمان ساخته شده است. کاوشگاه باستانی شیز از سوی یونسکو به عنوان میراث جهانی شناخته شده است و طرح های بزرگی برای بازسازی و کاوش در آن در دست اجراست.

سد بوکان

استان آذربایجان غربی : سد بوکان

سد بوکان (شهید کاظمی) یکی از سدهای بزرگ ایران با هسته رسی است که در ۳۵ کیلومتری جنوب شرقی شهر بوکان قرار دارد. سد بوکان برای تنظیم و استفاده از آب و سیلاب های رودخانه زرینه ایجاد شد و جهت آبیاری اراضی پایین دست سدی در محل جنوب شرقی بوکان بر روی این رودخانه بسته شده است.

کار احداث این سد در مرداد ماه سال ۱۳۴۶ با هدف تأمین آب کشاورزی، شرب و برق منطقه توسط شرکتی اتریشی آغاز شد. در مهرماه ۱۳۵۰ در یک مراسم رسمی با حضور محمدرضا شاه در بوکان، این سد افتتاح شد. سد بوکان در مسیر رودخانه زرینه‌رود قرار دارد. نام پیشین این سد کوروش کبیر بود اما در سال ۱۳۵۸ بنا به پیشنهاد وزارت نیرو تغییراتی در نام سدهای ایران اجرا و تصویب شد و سد کوروش کبیر به سد شهید کاظمی تغییر نام یافت.

این سد به دلیل چشم انداز فوق العاده و طبیعت مثال زدنی، هرساله پذیرای هزاران نفر از سراسر ایران است.

آبشار شلماش

استان آذربایجان :

آبشار شلماش از مهمترین آبشارهایی است که در سطح استان آذربایجان غربی و در شهر سردشت جاری است. آبشار شلماش با دره ای سرسبز در کنار جنگل های پراکنده، در نزدیکی شهر سردشت واقع شده و از شاخه های رودخانه زاب کوچک محسوب می شود.

این آبشار که در واقع از سه آبشار تشکیل شده هم اکنون به صورت منطقه ای تفریحی درآمده که هرساله بخصوص در فصل گرما هزاران نفر از مناطق مختلف برای دیدن آن عازم سردشت می شوند.

در فصل بهار این آبشار پر آبترین روزهای خود را می گذراند. آب و هوای منطقه تا اواسط اردیبهشت هم سرد است ولی از اوایل خردادماه به بعد تا اواسط پاییز می تواند موقع مناسبی برای سفر به این منطقه باشد.

بازار خوی

استان آذربایجان غربی : بازار خوی

بازار خوی واقع در شهرستان خوی (وسیع ترین شهرستان آذربایجان غربی) بازاری عظیم از دوران صفویه و مرکز تجاری آن دوره آذربایجان بوده که در ضلع شرقی شهر خوی قرار دارد. این بازار دومین بازار بزرگ ایران بشمار می رود.

تاریخ احداث بازار فعلی دوره صفویه به بعد است و بیشتر قسمت های آن به دستور عباس میرزای قاجار و توسط امیر احمدخان دنبلی، در اوایل دوره قاجاریه ساخته شده است.

در بعضی از قسمت های بازار، مخصوصاً در چهارسوهای آن، تزئینات کشه چینی آجر وجود دارد و گشت و گذار در آن لذت بخش ترین لحظات شما را در این شهرستان رقم خواهد زد.

جاذبه های گردشگری فراوانی از جمله دژ بسطام در چایپاره، غار سهولان در مهاباد، آرامگاه شمس تبریزی در خوی، قره کلیسا در چالدران، کتیبه کیله‌شین در اشنویه، بازار ارومیه و بسیاری جاهای دیدنی و تاریخی دیگر در آذربایجان غربی قرار دارند.

بامشاد بار...
ما را در سایت بامشاد بار دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : کاوه محمدزادگان bamshad بازدید : 242 تاريخ : شنبه 21 بهمن 1396 ساعت: 13:15