سرطان سینه : هرآنچه راجع به سرطان سینه باید بدانید

ساخت وبلاگ

سرطان سینه در مراحل اولیه و پیش از انتشار در نقاط دیگر بدن، کاملا قابل تشخیص و درمان است. در افرادی که در مراحل اولیه ابتلا به سرطان سینه هستند، احتمال از دست دادن تمام بافت سینه بسیار کم است و شاید هم نیازی به شیمی درمانی پیدا نکنند.

از نظر علمی، یک سلول سرطانی در ابتدا سلولهای سالم اطراف خود را درگیر می کند. سپس به شکل غیرقابل کنترلی تقسیم می شود و به رشد خود ادامه می دهد. در اغلب موارد، تا اندازه ای رشد می کند که به یک توده یا تومور تبدیل می شود. اما امروزه با استفاده از بررسی های مامو گرافی، این بیماری پیش از تبدیل شدن به یک تودۀ بدخیم یا انتشار به بخش های دیگر بدن، قابل تشخیص است.

البته باید توجه داشت که تمام توده هایی که در بافت سینه ایجاد می شوند، سرطانی نیستند. همچنین، تمام انواع سرطان های سینه، بصورت بافت توده ای شکل یا تومور خود را نشان نمی دهند. به هر حال، بروز هرگونه توده ای در سینه باید جدی گرفته شود و از طریق بررسی های کلینیکی، خوش خیم بودن یا نبودن آن باید مشخص شود.

بر اساس نتایج برآمده از تحقیقات کلینیکی، سرطان سینه انواع و سطوح مختلفی دارد و در گروه های مختلف سنی مشاهده می شود. برخی از انواع سرطان سینه از انواع دیگر، تهاجمی تر هستند و مدت طولانی تری در برابر درمان مقاومت می کنند. اکنون با هم نگاهی به ساختار سینه و مراحل مختلف سرطان سینه می اندازیم.

انواع مختلف سرطان سینه

روبان صورتی نماد ایجاد آگاهی در مورد سرطان سینه است

در اغلب موارد، سرطان سینه در مجرای لنف هایی که شیر را به نوک سینه هدایت می کنند، ایجاد می شود. این نوع سرطان سینه که سرطان مجرایی (Ductal Cancer) نامیده می شود، ۸۰% سرطان های سینه را به خود اختصاص می دهد. سرطان زائده ای یا غده ای (Lobular Cancer) در غده های تولید شیر ظاهر می شود؛  ۸%  سرطان های سینه از این نوع هستند.

هنگامی که مشخص شود که یک مجرا یا یک سلول غدد شیری سرطانی شده است این سیتو (In situ) نامیده می شود و به معنای این است که سلول سرطانی در آن وضعیت قرار گرفته و جایگزین شده است. سلول های سرطانی می توانند دیوارۀ مجرای شیری  و یا سلول های غدد شیری را تخریب کنند و در محیط سینه منتشر شوند که در چنین حالتی، سرطان پیشرفته یا منتشر شده (Invasive or Infiltrating Breast Cancer) نامیده می شود.

انواع دیگر سرطان سینه

  1. سرطان سینه ی التهابی ( Inflammatory Breast Cancer)، نوعی نادر است اما بصورت تهاجمی و بدون هیچ گونه توده و توموری خود را نشان می دهد. در نتیجۀ ابتلا به این نوع از سرطان، یکی از سینه ها و یا هردو متورم و قرمز رنگ می شود و ظاهری ملتهب پیدا می کند.
  2. سرطان سینه ی پاژه یا نوک پستانی (Paget’s Disease of the breast)، این نوع از سرطان سینه که بسیار نادر است، پوست اطراف نوک پستان و هالۀ قهوه ای رنگ اطراف آن را درگیر می کند.
  3. سرطان سینه ی متاستاتیک یا پیشرفته ( Metastatic Breast Cancer)، این نوع از سرطان سینه که تحت عنوان سرطان مرحله چهار نیز شناخته می شود، از سینه شروع می شود وبه قسمت های دیگر بدن مانند مغز، استخوان ها، ریه، وکبد، پخش می شود. حدود ۶%  الی ۸%  زنان و مردانی که مبتلا به این بیماری تشخیص داده می شوند، در این مرحله قرار دارند. وقتی سرطان پیشرفته یا مرحلۀ چهار تشخیص داده می شود، شاید ماه ها و شاید هم سال ها از زمان تشخیص زود هنگام آن گذشته است.

چه کسانی به سرطان سینه دچار می شوند؟

افرادی که یک بافت توده ای را در سینۀ خود احساس می کنند، می توانند در معرض ابتلا به این بیماری باشند. معمولا در ایالات متحده آمریکا، از هر ۸ نفر زن یک نفر در طول زندگی خود به سرطان پیشرفته  دچار می شود. البته ممکن است که مردان نیز به این بیماری دچار شوند.

در ایالات متحده آمریکا پس از سرطان پوست، سرطان سینه شایع ترین نوع سرطان است. متاسفانه میزان مرگ و میر ناشی از این بیماری بجز سرطان ریه، از انواع دیگر سرطان ها بسیار بالاتر است.

احتمال بروز سرطان زنان در نژادهای مختلف

بر اساس تحقیقات مرکز ملی تشخیص سرطان ، احتمال بروز سرطان زنان در نژادهای مختلف به این شکل است:

  • زنان سفید پوست در اغلب گروه های سنی، در بالاترین حد ابتلا به سرطان قرار دارند.
  • پس از آنها، سیاه پوستان آفریقایی و آمریکایی در رتبۀ دوم قرار دارند.
  • زنان اسپانیایی و لاتین در رتبۀ سوم هستند.
  • زنان آسیایی و ایسلندی در رتبۀ چهارم ابتلا به این بیماری قرار دارند.
  • و زنان سرخپوست امریکایی و بومیان آلاسکا در رتبۀ آخر قرار دارند.

نتایج تحقیقات نشان می دهد که احتمال ابتلا به سرطان سینه در زنان آفریقایی و آمریکایی پایین تر از ۴۰ سال بسیار زیاد است. همچنین، میزان مرگ و میر ناشی از این بیماری در این گروه سنی نیز نسبت به سایر نژادها و دیگر گروه های سنی، بیشتر است. زنان نژاد اسپانیایی یا لاتین نیز نسبت به زنان غیر اسپانیایی سفید پوست، در سنین پایین تری به سرطان سینه مبتلا می شوند.

عوامل افزایش دهندۀ احتمال ابتلا به سرطان سینه

  • افزایش سن: با افزایش سن احتمال ابتلا به سرطان سینه افزایش می یابد.
  • سابقۀ خانوادگی: زنانی که مادر یا خواهر آنها به این بیماری مبتلا شده باشد نسبت به سایر افرادی که این بیماری در خانوادۀ آنها سابقه نداشته اند، احتمال ابتلا به بیماری در آنها دوبرابر می شود.«البته توجه داشته باشید که ۸۵% از افرادی که مبتلا به این بیماری شده اند، در خانوادۀ آنها سابقۀ این بیماری وجود نداشته است».
  • جهش ژنتیکی: %۵ تا ۱۰% از سرطان های سینه به جهش ژنتیکی مرتبط هستند که از پدر یا مادر بصورت موروثی انتقال می یابد. تست (BRCA 1,2) در این زمینه کاربرد دارد. اگر این جهش ژنتیکی در شما تشخیص داده شود، به معنی آن است که در تمام طول عمرتان احتمال ابتلا به سرطان سینه در شما وجود دارد. البته این جهش ژنتیکیِ موروثی، احتمال ابتلا به سرطان تخمدان را نیز افزایش می دهد.
  • میزان تراکم بافت پستان: احتمال ابتلا به سرطان سینه در زنانی که در بررسی های ماموگرافی، بافت سینه ای آنها بزرگ و متراکم تشخیص داده می شود، از افراد هم سن دیگری که بافت سینه آنها کوچک و غیر متراکم است، بیشتر است. در سینه هایی که بافت متراکمی دارند، تشخیص ناهنجاری هایی مانند تومورهای سرطانی از طریق ماموگرافی بسیار دشوار است.
  • نژاد: در ایالات متحده آمریکا بیش ترین میزان ابتلا به سرطان سینه در زنان سفیدپوست، و کمترین میزان در بومیان آلاسکا مشاهده شده است.

رفتارهای پرخطرِ مرتبط با این بیماری

  • اضافه وزن: احتمال ابتلا به سرطان پس از شروع دوران یائسگی در زنانی که تحت هورمون درمانی قرار نگرفته اند و اضافه وزن داشته اند، بسیار بالاتر است.
  • سیگار: بر اساس نتایج بدست آمده از تحقیقات انجمن تشخیص سرطان آمریکا، افرادی که سیگار می کشند، بخصوص کسانی که پیش از تولد اولین فرزند خود این کار را شروع کرده اند، بسیار زیاد است.
  • نوشیدنی های الکلی: بر اساس گزارش های بدست آمده از ۱۰۰ تحقیق مختلف مرکز ملی تشخیص سرطان، مصرف نوشیدنی های الکلی ارتباط مستقیمی با ابتلا به سرطان سینه دارد.
  • سبک زندگی کم تحرک و بدون تحرک: احتمال ابتلا به سرطان سینه در زنانی که تحرک بدنی کافی ندارند، بیشتر است.

علائم بیماری سرطان سینه

به خاطر داشته باشید در صورت مشاهدۀ علائم این بیماری، حتما با پزشک خود مشورت کنید. اطلاع از یک بیماری به خودی خود ناراحت کننده نیست. مشاهده این علائم و مراجعه به موقع به مراکز درمانی، تا حد بسیار زیادی از عواقب ناشی از این بیماری ها جلوگیری می کند. در صورت مشاهدۀ علائم ذکر شده، شانس آن را دارید که پیش از این که زمان از دست برود، به مقابله با آن بپردازید.

در صورت مشاهدۀ این علائم با پزشک خود مشورت کنید:

  • احساس یک توده یا بافت غیرهمسان با سایر قسمت های سینه؛
  • درد سینه؛ البته گفته می شود که سرطان سینه در مراحل اولیه دردناک نیست و این درد می تواند ناشی از موارد متعدد دیگری باشد.
  • تغییر محسوس در سایز یا فرم سینه؛
  • التهاب و قرمزی پوست سینه؛ گاهی قرمزی و التهاب سینه، ناشی از التهاب غدد شیری است که معمولا در سینۀ مادرانی که به فرزند خود شیر می دهند، مشاهده می شود.
  • ایجاد پوسته یا ضخیم شدن هاله قهوه ای رنگ پستان؛
  • نوک سینۀ به داخل برگشته؛
  • ترشح از نوک پستان ( انواع ترشحات خونی و غیر خونی).نحوۀ تشخیص سرطان پستان

انجام ماموگرافی منظم و تست فیزیکی پستان موجب می شود که در صورت وجود بافت نامتعارف در سینه، این بیماری به موقع تشخیص داده شود. اما تنها راه تعیین قطعی ابتلا به سرطان سینه، نمونه گیری از بافت مورد نظر از طریق انجام نمونه برداری (Biopsy) است. برای تشخیص سرطان سینه این نمونه باید توسط پزشک متخصص پاتولوژیست با میکروسکوپ های پیشرفته مورد بررسی قرار گیرد. اگر سلول ها سرطانی تشخیص داده شوند، پزشک پاتولوژیست گزارشی از ارزیابی خود و مشخصات مشاهده شده از سلول ها تهیه و ارائه می کند.

نمونه برادری انواع مختلفی دارد و نوع آن به عوامل مختلفی مانند سایز تومور، محل تومور و نظر پزشک معالج بستگی دارد.

  • نمونه برداری نوع اول (Fine Needle Aspiration): این کار توسط یک جراح سینه یا رادیولوژیست انجام می شود. به این طریق که نوک یک سوزن تیز، وارد ناحیۀ مورد نظر می شود و نمونه برداشته می شود.
  • نمونه برداری نوع دوم (Core Needle Biopsy): در این روش، در ناحیه مورد نظر، سوراخ بزرگ تری برای نمونه گیری ایجاد می شود.
  • نمونه برداری نوع سوم ( Surgical Biopsy): در این نوع نمونه گیری جراح از چاقوی جراحی برای نمونه گیری استفاده می کند و بافت بزرگتری رابرداشته و برای تشخیص به پاتولوژی می فرستد.

نحوۀ درمان

انواع متعدد و گوناگونی از روش های درمان سرطان وجود دارد. انتخاب نوع درمان بستگی زیادی به نوع سرطان تشخیص داده شده و میزان انتشار آن دارد. معمولا افرادی که مبتلا به سرطان سینه تشخیص داده می شوند، فقط یک نوع درمان برای آنها در نظر گرفته نمی شود، بلکه ممکن است از طریق دو یا چند روش مختلف تحت درمان قرار بگیرند.

  • جراحی (Surgery): یکی از این روش ها جراحی است. در اغلب بیماران برای درمان، بافت سینه از طریق جراحی برداشته می شود. اما در افرادی که در مراحل ابتدایی ابتلا به سرطان سینه هستند این شانس وجود دارد که فقط بافت سرطانی برداشته شود. معمولا پس از این جراحی، رادیوتراپی انجام می شود.
  • شیمی درمان (Chemotrapy): اگر قبل از جراحی، برای از بین بردن سلول های سرطانی که در سراسر سینه پراکنده هستند، یک روش سیستماتیک مورد نیاز باشد، شیمی درمانی انجام می شوند. داروهای مخصوص شیمی، درمانی داروهای خاصی هستند که بصورت قرص یا از طریق تزریق دریافت  می شوند.
  • هورمون تراپی (Hormonal Trapy): این شیوۀ درمانی که از طریق دهان انجام می شود، مانع از رسیدن مواد مورد نیاز به سلول های سرطانی می شود. این نوع درمان برای افرادی تجویز می شود که یک درمان فعال را در پیش دارند. در واقع، هورمون تراپی برای جلوگیری از بازگشت این بیماری مورد استفاده قرار می گیرد.
  • بیولوژیکال تراپی (Biological Trapy): این شیوۀ درمانی به سیستم ایمنی بدن بیمار کمک می کند که با سلول های سرطانی مبارزه کند.
  • رادیو تراپی (Radiation Trapy): این شیوه، برای از بین بردن سلول های سرطانی از امواج بسیار قوی استفاد می کند. این نوع درمان ۵ روز در هفته و چند هفتۀ متوالی بر روی بیمار انجام می شود. این نوع درمان کوتاه مدت و بدون درد است.

برای یک تشخیص زود هنگام:

  • باید درمورد بافت داخلی و ظاهر سینه اطلاعات کافی داشته باشید و با مشاهدۀ هرگونه تغییر با پزشک متخصص مشورت کنید.
  • سالانه و بطور منظم تست های مربوط به سرطان را انجام بدهید.
  • اگر سن شما کمتر از ۴۰ سال است، اما در خانوادۀ شما سابقۀ ابتلا به سرطان سینه وجود دارد، این نکته را با پزشک خود درمیان بگذارید تا ماموگرافی منظم و مشاوره ژنتیکی را در برنامه شما قرار بدهد.
  • اگر بالای ۴۰ سال هستید، و سابقۀ این بیماری در خانواده شما وجود ندارد، سالانه ماموگرافی سینه را انجام بدهید. توجه داشته باشید ماموگرافی می تواند سرطان سینه را در مراحل ابتدایی و سالها پیش از این که محسوس باشد، تشخیص بدهد.

توصیۀ ما

بیش از ۳ میلیون نفر در ایالات متحده و میلیون ها نفر دیگر در سراسر دنیا به این بیماری مبتلا هستند. ما شواهد زنده ای داریم که با تشخیص بموقع درمان شده اند و با موفقیت این بحران را پشت سر گذاشته اند. توج داشته باشید که تشخیص زودهنگام نتایج مطلوب تر و دورۀ درمان کوتاه تری در پی دارد.

منبع: Verywell

این مطالب را نیز بخوانید

ممنون. ایمیل شما با موفقیت ثبت شد.

بامشاد بار...
ما را در سایت بامشاد بار دنبال می کنید

برچسب : سرطان,سینه,هرآنچه,راجع,سرطان,سینه,باید,بدانید, نویسنده : کاوه محمدزادگان bamshad بازدید : 198 تاريخ : دوشنبه 30 مرداد 1396 ساعت: 17:04